När Hilti ON!Track blir en del av ett socialt företagande…

Bookbridge 2018

bookbridge 2018

"Jag vill verkligen varmt rekommendera denna erfarenhet – ta mod till dig och prova något nytt", säger Saskia Duch, en av deltagarna i Bookbridge-programmet 2018.  

Sedan 2012 har Hilti samarbetat med Bookbridge, ett socialt företag som erbjuder Action Learning-program. Under dessa år har 54 anställda hos Hilti utsatts för en spännande entreprenörsutmaning - att skapa konkreta, samhällsbaserade inlärningscentra - i tillväxtmarknader. Deras uppgift har varit att ta rollen som entreprenör, lära sig genom att prova sig fram den hårda vägen och slutligen överträffa sina förväntningar och få en erfarenhet för livet. Genom att samarbeta med lagkamrater från många olika kulturer och med olika lång arbetserfarenhet i framför allt en virtuell miljö, har de fått uppleva vad som krävs för att bli nästa generations ledare. Till och med genom att åta sig att skaffa investerare till projektet . Men har det gjort någon skillnad för deras nuvarande roller? Förändrat deras syn på världen? Och vilket intryck gjorde Hiltis inventariehanteringssystem ON!Track i årets projekt?

Bookbridge 2018 Mongoliet

Som ett inslag i årets Bookbridge-program reste ett team till Mongoliet för att hjälpa till att starta upp ett engelskt inlärningscenter i Bayankhongor. Det övergripande målet var att etablera ett finansiellt självständigt inlärningscenter på en avlägsen ort, där befolkningen erbjuds utrymmen, material och kurser efter lokala behov. Detta innebar åtta veckors hårt arbete och ett av Saskias favoritmoment - att attrahera investerare. 

Så här beskriver hon det:

"Presentationen inför presumtiva investerare var en aktivitet som inte liknade något annat. Det var inte bara en rejäl summa pengar som vi pratade om, utan det innebar också vinna eller försvinna efter åtta veckors hårt arbete. Vi hade bara en eftermiddag på oss då vi kunde öva tillsammans som ett helt lag och det är ingen överdrift att säga att vårt första försök var långt ifrån perfekt och presentabelt. Men det var inspirerande att se hur alla hjälptes åt den dagen då det var dags för presentationen, genom att komma med synpunkter, ställa iordning på platsen och öva en sista gång några minuter under frukosten. Själva presentationen gick mycket bra och alla utmärkte sig inom sina respektive ämnen. Vi fick investerarna att bli engagerade utan att ifrågasätta och det var en härlig känsla!"

Vilken påverkan har Bookbridge?

Med 13 sociala företag, som skapats av anställda på Hilti som en del av programmet, är det helt klart att det inte bara är till fördel för sociala företag, utan också innebär fördelar för de anställda som deltar. Från teamarbete till kompetensutveckling och upplevelser av andra kulturer. Möjligheterna är oändliga och kan skifta beroende på individen, vilket gör programmet ovärderligt för alla. 

Vi vet att virtuella teamarbeten ibland kan uppfattas som sämre än ett samarbete där alla deltagare är fysiskt närvarande. Men vad tycker Saskia om det: "Virtuella teamarbeten fungerar JÄTTEBRA. Jag har alltid varit övertygad om att samarbete i en virtuell miljö innebär att en person gör allt arbete, medan de övriga bara hänger med. Men jag hade helt fel. Teamarbeten fungerar verkligen, även om 90% av det sker online. Men jag tror att nyckeln till framgång är teamets sammansättning och deltagarnas gemensamma önskan om att lyckas. Med ett team där deltagarna själva har varit tvungna att motivera och organisera varandra var det möjligt att uppnå saker som jag tidigare inte trodde att något vanligt lag skulle kunna klara av."

Det är helt uppenbart att denna experimentella inlärning lär ut värdefull affärskomptens och stödjer utvecklingen av ansvarsfulla ledaregenskaper hos alla som deltog. Och var kommer då ON!Track in i allt detta?

ON!Track bidrar till ett socialt företag

Du kan inte starta upp ett samhällsbaserat inlärningscenter utan kursmaterial, så laget byggde upp ett bibliotek.    Och det finns nog inte något bättre sätt att säkerställa att de 2 000 böcker som donerades av Hiltis ON!Track-team inte bara försvinner än att använda ON!Track som en programvara för att hålla ordning på bibliotekets böcker. 

Vi frågade Sam Favager, Product Manager för ON!Track, varför teamet bestämde sig för att donera etiketterna?  

"Bookbridge är en fantastisk välgörenhetsorganisation, som gör en verklig skillnad, och som är extremt utvecklande för våra kolleger på Hilti. Vi blev mycket glada att vi kunde vara med och stödja detta projekt genom att förse teamet med etiketter och programvara för hantering av bibliotekets böcker. Detta hjälper inte bara detta samhällsbaserade center att hantera böckerna, utan förhoppningsvis kommer det att ge barnen möjlighet till ökad utbildning om digitala lösningar och teknologi, som de inte annars hade haft chans att uppleva!" 

När det gäller etiketteringen av 2 000 böcker sade Saskia: "Vissa av barnen var verkligen intresserade av att hjälpa oss och tillsammans med lokalbefolkningen kunde vi skanna och registrera böckerna i appen och lansera ON!Track som biblioteksprogram på nolltid!"

Programmet har hittills utnyttjats av 181 325 människor och förhoppningsvis kommer det att bli många fler, eftersom programmet fortsätter att växa år från år. Här på Hilti har det gjort skillnad i de deltagande medarbetarnas liv och gett möjlighet för dem att ta med lärdomarna från programmet in i arbetslivet.