Viktiga saker att tänka på när du ska välja den bästa mjukvaran för inventariehantering i ditt byggföretag.

Construction asset management

Byggbranschens skräddarsydda mjukvara för inventariehanteringssystem gör det möjligt för dig att spåra inventarier i lagret, i bilar och på byggarbetsplatser. Du vet exakt var inventarierna finns, men också deras status när det gäller uppfyllande av lagar och krav samt service och underhåll. På så sätt säkerställer du också att dina projekt kan leverera i tid och till avtalat pris.  

Att veta vilka funktioner eller fördelar du ska prioritera när du ska välja den bästa lösningen för ditt företag kan vara svårt. Det finns en mängd olika alternativ på marknaden, och alla erbjuder olika funktioner och alla påstår att de är bäst.

Det finns vissa fallgropar som chefer inom byggbranschen alltid verkar hamna i när de väljer mjukvara för verktygs- och inventariehantering: 

  • "Mjukvaran var inte kompatibel med all vår utrustning, så vi kunde bara spåra vissa av verktygen."
  • "Inventarieetiketterna passade inte för den typ av arbeten som vi sysslar med."
  • "Vi bytte till en ny leverantör, eftersom vi inte fick support på platsen."

Därför ska vi i denna blogg fokusera på fyra egenskaper som är grundläggande för den bästa mjukvaran för inventariehantering, så att du lätt kan jämföra produkterna på marknaden och fatta rätt beslut för ditt företag.

Detta blogginlägg är ett av flera i en serie, skrivna för att du ska få ut maximalt ur både verktyg och personal. Läs de andra artiklarna här.

1. Robusthet

Byggarbetare jobbar ofta i hårt väder och är vana vid damm och smuts dagligen. Av det skälet är det inte lämpligt att använda pappersetiketter för att spåra utrustningen, eftersom etiketterna blir blöta och smutsiga så att de inte kan läsas och de riskerar också att ramla av.

Vi rekommenderar hårdvara som kan appliceras på fysiska inventarier. Det bästa är en robust streckkod, som tål tuff behandling och tufft väder. 

2. Flexibilitet

Chefer inom byggbranschen och deras medarbetare är alltid på väg, från en byggarbetsplats till en annan. Därför är det viktigt att den mjukvara som du väljer inte är bunden till en dator eller bara en enda mobil enhet.

Den mjukvara som du väljer måste vara bärbar, så att man kan använda den på arbetsplatsen, när man är på väg och på alla typer av enheter. Det bästa är om mjukvaran kan användas på iOS- och Android-smartphones. Då blir kostnaderna för hårdvaran lägre och du behöver inte skaffa dyrbar extra utrustning.

Utöver flexibilitet när det gäller enheter, så ska du också titta efter en lösning som använder den senaste molntekniken. Om den är molnbaserad kan den ge alla användare information i realtid och du behöver inte längre vara beroende av manuella, tidskrävande och felaktiga kalkylprogram eller pappersarbete.

3. Tillförlitlighet

Är programvaran väletablerad? Finns det en risk att den inte kommer att fungera så som du hade hoppats? För att få en bra uppfattning om detta ska du titta på leverantörens tidigare meriter -  vad säger leverantörens kunder?

Support i form av expertkunskap kan omfatta uppladdning av data, etikettering av inventarier eller utbildning på plats och det minsta du ska begära är att få ett journummer dit du kan ringa i akutfall.

Fråga dig själv, hur mycket support får du på plats eller via telefon? Det kanske ser fantastiskt ut dag 1, men hur ser det ut med support och utbildning för personalen i fortsättningen? Vissa leverantörer av mjukvara för inventariehantering kan erbjuda mycket bra kundservice, men inte på plats. Med en lyhörd leverantör vet du att du är i goda händer om det inträffar ett fel och att problemet kommer att lösas snabbt så att stilleståndstiden på arbetsplatsen minimeras.

4. Anpassning

En av de viktigaste frågorna du ska ställa dig själv är om systemet är så flexibelt så att det kan uppfylla alla behov som just ditt företag har eller om det säljs in som en lösning som passar alla.

Vissa mjukvaror för inventariehantering kan anpassas efter ditt företags nuvarande processer, till exempel efter det sätt som faktauppgifterna är strukturerade. Kan applikationen organisera inventarierna i olika kategorier eller underavdelningar? Kan den anpassas efter ert interna säkerhetssystem, till exempel så att vissa anställda endast får begränsad tillgång?

När du har identifierat de viktigaste områdena som du vill förbättra i ditt företag har du de bästa förutsättningarna att bestämma vilken lösning som passar er bäst. Dela