Att äga eller inte äga, det är frågan

Hur EaaS förändrar byggbranschen i grunden

Hur EaaS förändrar byggbranschen

Vad är "Equipment as a Service"?

Tänk dig att du startar en ny byggfirma, ska införskaffa verktygs-kit till den nya montören eller fått alla era verktyg stulna och behöver nya. Den första frågan du ställer är "ska jag köpa, hyra eller leasa utrustningen?". Långtidshyra, leasing eller Eaas är ett upplägg som fått ett stort uppsving de senaste åren.

Men redan långt innan EaaS, alltså Equipment as a Service var ett begrepp, lanserade Hilti ett koncept i Sverige efter en dialog med ett större byggföretag, med ett väldigt specifikt önskemål. De skulle skrota hela sin befintliga maskinpark som sjöng på sista versen och ville ersätta den med en systemlösning från Hilti:

De ville ha bättre transparens över vilka verktyg de förfogade över inom organisationen, någon form av stöldskyddsförsäkring - och så ville de ha hjälp med en finansieringslösning för att slippa binda kapital i en verktygspark. Där och då föddes Fleet Management som kommit att bli en av våra mest uppskattade tjänster.

När vi under åren vidareutvecklat Fleet Management och flera andra leverantörer börjat erbjuda liknande lösningar ser vi tydligt att EaaS förändrar sättet ledande byggföretag driver sina verksamheter - eftersom det innebär ett mer hållbart sätt att arbeta och en ambition att minska konsumtionen.

Varför förändring?

Det finns många goda anledningar till paradigmskiftet från att köpa och äga byggutrustning till att skaffa den i form av ett abonnemang, men osäkerheten på marknaden och det ökade behovet av "lean management-processer" är definitivt en nyckelfaktor. Företag har varit tvungna att ändra sina synsätt och införa nya, mer flexibla affärsprocesser för att förbli konkurrenskraftiga.

EaaS är allmänt antaget som ett sätt att reducera kostnaderna – en fråga som blivit ännu viktigare under de senaste åren och det är just de ökade kostnaderna som oftast äter upp vinstmarginalen snarare än minskade intäkter. När byggföretag byter till en EaaS-modell kan de undvika initiala inköpskostnader och istället behålla pengarna i verksamheten.

Under hela utrustningens livscykel lägger byggföretaget dessutom mindre pengar och tid på underhåll och reparationer eftersom detta hanteras och finansieras av leverantören. Samma princip gäller om det blir aktuellt att ersätta borttappade eller stulna verktyg. Leverantören tar risken.

På en arbetsmarknad där kvalificerad arbetskraft har stora möjligheter att vara selektiv och kan välja mellan olika arbetsgivare, är det också så att många hellre vill arbeta för företag som använder och investerar i den senaste tekniken - utrustningsnivån blir därför en viktig faktor för att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Att byta till EaaS kan också hjälpa arbetsgivare att rekrytera fler medarbetare, eftersom kvalificerade arbetare tenderar att dras till företag som  använder och investerar i den senaste tekniken.

Utöka EaaS med digital teknik

Enhancing 'Equipment as a Service' with digital technology

Men låt oss vara ärliga. Det är ingen hemlighet att byggbranschen ligger efter när det gäller införandet av ny teknik. Faktum är att konsultbolaget McKinseys digitaliseringsindex placerar byggbranschen i den absoluta botten i världen. 

Idag är det möjligt att med ny teknik t.e.x. låta utrustningsplattformar samla in data under tiden som utrustningen används. Datan strömmas sedan sömlöst tillbaka till kontoret för att ge värdefull information, för att kunna fatta bättre affärsbeslut.

Använder man datan smart kan arbetsuppgifter, som tidigare utförts av medarbetare på projektet, nu hanteras av personal på kontoret eller av leverantören - vilket innebär att kvalificerade medarbetare istället kan fokusera på det de är bäst på.

EaaS och ditt företag

I tider av osäkerhet kan det hjälpa att byta perspektiv och skapa nya affärsprocesser som hjälper dig att vara smidig och flexibel - som att använda utrustning som tjänst.

Om du vill veta mer om EaaS kan du kontakta oss genom att klicka på länken nedan.

Eller registrera dig hos oss online och anmäl dig till vårt nyhetsbrev som innehåller alla våra exklusiva uppdateringar, kampanjer och produktinformation.

(Har du redan ett onlinekonto hos oss? Hantera dina nyhetsbrevspreferenser här)

Dela