Språk

TE 30‒A36 (03)

Originalbruksanvisning

Anvisningar om bruksanvisning

Om denna bruksanvisning

  • Varning! Innan du använder produkten ska du se till att du har läst och förstått den bruksanvisning som medföljer produkten, inklusive instruktioner, säkerhets- och varningsanvisningar, bilder och specifikationer. Gör dig särskilt förtrogen med alla anvisningar, säkerhets- och varningsanvisningar, bilder, specifikationer samt beståndsdelar och funktioner. Vid underlåtenhet att göra detta finns fara för elstötar, brand och/eller allvarliga personskador. Spara bruksanvisningen med alla anvisningar, säkerhets- och varningsanvisningar för senare användning.
  • Image alternative-produkter är avsedda för professionella användare och får endast användas, underhållas och repareras av auktoriserad, utbildad personal. Personalen måste vara särskilt informerad om de risker som finns. Produkten och dess tillbehör kan utgöra en risk om den används på ett felaktigt sätt av outbildad personal eller inte används enligt föreskrifterna.
  • Den bifogade bruksanvisningen motsvarar den aktuella tekniska nivån vid tidpunkten för tryckningen. Du hittar alltid den senaste versionen online på Hiltis produktsida. Följ länken eller QR-koden i denna bruksanvisning, som är markerad med symbolen Image alternative.
  • Produkten bör endast överlämnas till andra personer tillsammans med denna bruksanvisning.

Teckenförklaring

Varningar

Varningarna är till för att varna för risker i samband med användning av produkten. Följande riskindikeringar används:
FARA
FARA !
  • Anger överhängande risker som kan leda till svåra personskador eller dödsolycka.
VARNING
VARNING !
  • Anger potentiella risker som kan leda till svåra personskador eller dödsfall.
FÖRSIKTIGHET
FÖRSIKTIGHET !
  • Används för att uppmärksamma om en potentiell risksituation som kan leda till skador på person eller utrustning.

Symboler i bruksanvisningen

I den här bruksanvisningen används följande symboler:
Image alternative Observera bruksanvisningen
Image alternative Anmärkningar och annan praktisk information
Image alternative Hantering av återvinningsbara material
Image alternative Elverktyg och batterier får inte kastas i hushållssoporna
Image alternative Hilti litiumjonbatteri
Image alternative Hilti Batteriladdare

Symboler i bilderna

Följande symboler används i bilder:
Image alternative Dessa siffror hänvisar till motsvarande bild i början av bruksanvisningen.
Image alternative Numreringen i bilderna hänvisar till viktiga arbetsmoment eller viktiga komponenter för arbetsmomenten. I texten framhävs dessa arbetsmoment eller komponenter med motsvarande nummer, t.ex. (3) .
Image alternative I bilden Översikt används positionsnummer och hänvisar till siffrorna i teckenförklaringen i avsnittet Produktöversikt .
Image alternative Det här tecknet är till för att du ska vara extra uppmärksam på något som gäller hur du hanterar produkten.

Produktberoende symboler

Symboler på produkten

Följande övriga symboler används på produkten:
Image alternative Borrning utan slag
Image alternative Borrning med slag (hammarborrning)
Image alternative Bilning
Image alternative Mejselpositionering
Image alternative Rotationsriktning
Image alternative Diameter
Image alternative Nominellt varvtal, obelastat
Image alternative Varv per minut
Image alternative Produkten stöder trådlös dataöverföring som är kompatibel med iOS- och Android-plattformar.
Image alternative Hilti -litiumjonbatteriserie som används. Observera uppgifterna i kapitlet Avsedd användning .
Image alternative Litiumjonbatteri
Image alternative Använd aldrig batteriet som slagverktyg.
Image alternative Låt inte batteriet falla ner på marken. Använd inte batterier som har utsatts för slag eller på annat sätt har skadats.

Säkerhet

Allmänna säkerhetsföreskrifter för elverktyg

Image alternative VARNING Läs noga igenom alla säkerhetsföreskrifter, anvisningar, avbildningar och tekniska data som medföljer detta elverktyg. Om nedanstående anvisningar inte följs, finns risk för elektriska stötar, brand och/eller svåra skador.
Förvara alla säkerhetsföreskrifter och anvisningarna på ett säkert ställe för framtida användning.
Begreppet ”elverktyg” som används i säkerhetsföreskrifterna avser nätdrivna elverktyg (med nätkabel) och batteridrivna elverktyg (sladdlösa).
Säker arbetsmiljö
  • Håll arbetsområdet rent och väl belyst. Oordning eller bristfällig belysning på arbetsplatsen kan leda till olyckor.
  • Arbeta inte med elverktyget i omgivningar med explosionsrisk där det finns brännbara vätskor, gaser eller damm. Elverktyg alstrar gnistor som kan antända dammet eller gaserna.
  • Håll barn och obehöriga personer på betryggande avstånd under arbetet med elverktyget. Om du störs av obehöriga personer kan du förlora kontrollen över verktyget.
Elsäkerhet
  • Elverktygets elkontakt måste passa till vägguttaget. Elkontakten får absolut inte ändras. Använd inte adapterkontakter tillsammans med skyddsjordade elverktyg. Originalkontakter och lämpliga vägguttag minskar risken för elstötar.
  • Undvik kroppskontakt med jordade ytor som rör, värmeelement, spisar och kylskåp. Det finns en större risk för elstötar om din kropp är jordad.
  • Skydda elverktyget från regn och väta. Tränger vatten in i ett elverktyg ökar risken för elstötar.
  • Använd inte anslutningskabeln på ett felaktigt sätt, t.ex. genom att bära eller hänga upp elverktyget i den eller dra i den för att lossa elkontakten ur vägguttaget. Håll anslutningskabeln på avstånd från värmekällor, olja, vassa kanter och rörliga delar. Skadade eller tilltrasslade anslutningskablar ökar risken för elstötar.
  • När du arbetar med ett elverktyg utomhus, använd endast förlängningskablar som är avsedda för utomhusbruk. Genom att använda en lämplig förlängningskabel för utomhusbruk minskar du risken för elstötar.
  • Om det är alldeles nödvändigt att använda verktyget i fuktig miljö ska du använda en jordfelsbrytare. Användning av jordfelsbrytare minskar risken för elstötar.
Personsäkerhet
  • Var uppmärksam, ha uppsikt över vad du gör och använd elverktyget med förnuft. Använd aldrig elverktyg om du är trött eller påverkad av droger, alkohol eller medicin. En kort sekund av bristande uppmärksamhet när du arbetar med ett elverktyg kan leda till att du skadar dig själv eller någon annan svårt.
  • Bär alltid personlig skyddsutrustning och skyddsglasögon. Genom att använda personlig skyddsutrustning som t.ex. dammskyddsmask, halkfria säkerhetsskor, hjälm eller hörselskydd, beroende på vilket elverktyg du använder och till vad, minskar du risken för kroppsskada.
  • Undvik oavsiktlig igångsättning. Se till att elverktyget är frånkopplat innan du ansluter det till nätströmmen och/eller batteriet, tar upp det eller bär det. Om du bär elverktyget med fingret på strömbrytaren eller ansluter ett tillkopplat verktyg till nätströmmen kan en olycka inträffa.
  • Ta bort alla inställningsverktyg och skruvnycklar innan du kopplar in elverktyget. Ett verktyg eller en nyckel i en roterande komponent kan leda till skador.
  • Undvik en onormal kroppshållning. Se till att du står stadigt och håller balansen. Då kan du lättare kontrollera elverktyget i oväntade situationer.
  • Bär lämpliga kläder. Bär inte löst hängande kläder eller smycken. Håll håret, kläderna och handskarna på avstånd från rörliga delar. Löst hängande kläder, smycken och långt hår kan dras in av roterande delar.
  • När du använder elverktyg med anordningar för uppsugning och uppsamling av damm, bör du kontrollera att dessa anordningar är rätt monterade och används korrekt. Används en dammsugare kan faror som orsakas av damm minskas.
  • Invagga dig inte i falsk säkerhet och strunta inte säkerhetsreglerna för elverktyg även om du har stor vana vid att arbeta med elverktyget. Oförsiktig hantering kan leda till allvarliga skador inom bråkdelar av en sekund.
Användning och hantering av elverktyg
  • Överbelasta inte verktyget. Använd elverktyg som är avsedda för det aktuella arbetet. Med ett lämpligt elverktyg kan du arbeta bättre och säkrare inom angivet effektområde.
  • Använd aldrig elverktyget om strömbrytaren är defekt. Ett elverktyg som inte kan kopplas in eller ur är farligt och måste repareras.
  • Dra ut elkontakten ur uttaget och/eller ta i förekommande fall bort det löstagbara batterier innan du gör inställningar, byter tillbehör eller lägger ifrån dig verktyget. Denna skyddsåtgärd förhindrar att du eller någon annan råkar sätta igång elverktyget av misstag.
  • Förvara elverktyg oåtkomligt för barn. Verktyget får inte användas av personer som inte är vana eller inte har läst dessa anvisningar. Elverktyg är farliga om de används av oerfarna personer.
  • Underhåll elverktygen och tillbehören noggrant. Kontrollera att rörliga komponenter fungerar felfritt och inte kärvar och att komponenter inte har brustit eller skadats så att elverktygets funktion påverkas negativt. Se till att skadade delar repareras innan verktyget används igen. Många olyckor orsakas av dåligt skötta elverktyg.
  • Håll insatsverktygen skarpa och rena. Omsorgsfullt skötta insatsverktyg med skarpa eggar kommer inte så lätt i kläm och går lättare att styra.
  • Använd elverktyg, tillbehör, insatsverktyg osv. enligt dessa anvisningar. Ta hänsyn till arbetsvillkoren och arbetsmomenten. Används elverktyget på icke ändamålsenligt sätt kan farliga situationer uppstå.
  • Se till att handtaget och greppytorna är torra, rena och fria från olja och fett. Med hala handtag och gripytor går det inte att hantera och kontrollera elverktyget säkert i oväntade situationer.
Användning och hantering av batteriverktyg
  • Ladda endast batterierna i de laddare som tillverkaren har rekommenderat. Brandrisk kan uppstå om en laddare som är avsedd för en viss typ av batterier används för andra batterityper.
  • Använd endast batterier som är avsedda för aktuellt elverktyg. Används andra batterier finns det risk för kroppsskada och brand.
  • Håll gem, mynt, nycklar, spikar, skruvar och andra små metallföremål på avstånd från reservbatterier för att undvika kortslutning av kontakterna. En kortslutning av batteriets kontakter kan leda till brännskador eller brand.
  • Om batteriet används på fel sätt kan vätska rinna ur batteriet. Undvik kontakt med vätskan. Vid oavsiktlig kontakt, skölj med vatten. Om vätska kommer i kontakt med ögonen, uppsök dessutom läkare. Batterivätskan kan orsaka hudirritation eller brännskada.
  • Använd aldrig skadade eller egenhändigt modifierade batterier. Skadade eller modifierade batterier kan bete sig oförutsägbart och orsaka brand, explosioner eller risk för skador.
  • Utsätt aldrig batterier för öppen eld eller för höga temperaturer. Öppen eld eller temperaturer över 130 °C (265 °F) kan orsaka explosion.
  • Följ alla anvisningar för laddning och ladda aldrig batteriet eller batteriverktyget vid temperaturer som ligger utanför det intervall som anges i bruksanvisningen. Felaktigt utförd laddning eller laddning vid temperaturer utanför det tillåtna intervallet kan förstöra batteriet och öka risken för brand.
Service
  • Låt endast kvalificerad fackpersonal reparera elverktyget och använd då endast originalreservdelar. Detta garanterar att verktygets säkerhet upprätthålls.
  • Utför aldrig underhåll på skadade batterier. Underhåll av batterier får endast utföras av tillverkaren eller av auktoriserade kundservicecenter.

Säkerhetsföreskrifter för hammare

Säkerhetsanvisningar för alla arbeten
  • Bär hörselskydd. Buller kan leda till hörselskador.
  • Använd de extrahandtag som levereras tillsammans med verktyget. Tappar du kontrollen över verktyget kan det leda till skador.
  • Håll verktyget i de isolerade greppytorna medan du arbetar, eftersom det kan finnas risk att insatsverktyget stöter på en dold elledning. Vid kontakt med en spänningssatt ledning kan metalldelar på verktyget spänningssättas och ge dig en stöt.
Säkerhetsanvisningar vid användning av långa borr
  • Börja alltid att borra med lågt varvtal och med borrspetsen i kontakt med arbetsstycket. Om borret tillåts rotera utan kontakt med arbetsstycket kan det vid högre varvtal lätt komma att böjas, med åtföljande risk för personskador.
  • Använd inte för hårt tryck mot arbetsstycket och rikta trycket endast rakt i borrets längdriktning. Följden kan annars bli att borret böjs så att det går sönder, eller att du tappar kontrollen över verktyget med risk för personskador.

Ytterligare säkerhetsanvisningar för mejselhammare

Personsäkerhet
  • Använd endast produkten och dess tillbehör om de är fullt funktionsdugliga.
  • Produkten eller dess tillbehör får inte byggas om eller ändras.
  • Se till att du står stadigt vid bilning i tak, väggar och golv. Ett plötsligt genombrott kan göra att du tappar balansen!
  • Vid genombrottsarbeten, tänk på att säkra området på motstående sida. Annars finns det risk för att det material som lossnar ramlar ner eller skjuter iväg och skadar människor i närheten.
  • Använd lämpliga skyddsglasögon, skyddshjälm, hörselskydd, skyddshandskar och ett lätt andningsskydd när du arbetar med verktyget och se till att personer i närheten av verktyget har samma skyddsutrustning.
  • Använd skyddshandskar vid verktygsbyte. Det finns risk för skär- och brännskador vid beröring av nyss använda insatsverktyg.
  • Använd skyddsglasögon. Splitter kan skada oskyddade kroppsdelar och ögon.
  • Damm som uppstår vid slipning, polering, kapning och borrning kan innehålla farliga kemikalier. Exempel på sådana är: bly eller blybaserade färger, tegel, betong och andra murverksprodukter, natursten och andra produkter som innehåller silikat, Vissa träslag som ek och bok samt kemiskt behandlat trä, asbest eller material som innehåller asbest. Fastställ exponeringen för användaren och personer i närheten av arbetsområdet genom att kontrollera vilken riskklass det material som ska bearbetas tillhör. Vidta nödvändiga åtgärder för att hålla exponeringen på en säker nivå. Använd t.ex. ett dammuppsamlingssystem eller bär lämpligt andningsskydd. Allmänna åtgärder för att minska exponeringen är:
  • Arbeta i ett välventilerat utrymme,
  • Undvik längre kontakt med damm,
  • Led bort damm från ansiktet och kroppen,
  • Bär skyddskläder och tvätta exponerade områden med tvål och vatten.
  • Ta ofta paus i arbetet och utför fingerövningar som ökar blodgenomströmningen i fingrarna. Vid långvarigt, ihållande arbete kan de starka vibrationerna ge besvär i blodkärl och nerver i fingrarna, händerna och handlederna.
Elektrisk säkerhet
  • Undersök om det finns dolda el-, gas- och vattenledningar inom arbetsområdet innan du påbörjar arbetet. Utanpåliggande metalldelar på produkten kan orsaka elstöt eller explosion om du skadar en el-, gas- eller vattenledning.
Omsorgsfull hantering och användning av elverktyg
  • Sätt inte på produkten förrän den är i arbetsläget.
  • Vänta tills produkten har stannat helt innan du lägger den ifrån dig.

Beskrivning

Produktöversikt

Image alternative
  1. Chuck
  2. Låsknapp djupmått
  3. Djupmått
  4. Funktionsväljare
  5. Omkopplare för höger- och vänstervarv
  6. Strömbrytare
  7. Laddnings-/felindikering batteri
  8. Utlösningsknappar/aktivering laddningsindikering
  9. Batteri
  10. Sidohandtag

Avsedd användning

Den produkt som beskrivs här är en batteridriven kombihammare med pneumatisk slagmekanism. Den är avsedd för borrning i betong, tegel, trä och metall. Produkten kan även användas för lätta till medellätta mejslingsarbeten i tegel och efterarbeten i betong.

  • Använd endast Hilti s litiumjonbatterier av typ B 36 med produkten.
  • Använd endast Hilti batteriladdare i C4/36-serien för dessa batterier.

Möjlig felanvändning

  • Den här produkten är inte avsedd för bearbetning av hälsovådliga material.
  • Den här produkten är inte avsedd att användas i fuktiga miljöer.

ATC

Verktyget är försett med elektronisk snabbavstängning ATC (Active Torque Control).
Om insatsverktyget blockeras eller kläms fast, vrider sig verktyget plötsligt okontrollerat i motsatt riktning. ATC-funktionen känner av den plötsliga vridrörelsen och stänger genast av verktyget.
För att fungera normalt måste verktyget kunna rotera obehindrat.
Efter snabbavstängning, stäng av verktyget och slå sedan på det igen.

Motorskydd

Produkten är utrustad med motorskydd. Det övervakar strömförbrukningen samt motoruppvärmningen och skyddar verktyget från överhettning.
Om motorn överbelastas genom för högt anpressningstryck minskar verktygets effekt påtagligt och det kan hända att verktyget stannar.
Om verktyget överbelastas så att det stannar eller tappar varvtalet bör du minska trycket och låta verktyget gå utan belastning i cirka 30 sekunder.

Indikering för litiumjonbatteriet

Litiumjonbatteriets laddningsstatus och störningar i verktyget signaleras via batteriets indikeringar. Tryck på en av litiumjonbatteriets låsknappar för att se batterinivån.
Status
Betydelse
4 lysdioder lyser.
Laddningsstatus: 75 % till 100 %
3 lysdioder lyser.
Laddningsstatus: 50 % till 75 %
2 lysdioder lyser.
Laddningsstatus: 25 % till 50 %
1 lysdiod lyser.
Laddningsstatus: 10 % till 25 %
1 lysdiod blinkar.
Laddningsstatus: < 10 %
1 lysdiod blinkar, verktyget är inte färdigt att användas.
Batteriet är överhettat eller helt urladdat.
4 lysdioder blinkar, verktyget är inte färdigt att användas.
Verktyget är överlastat eller överhettat.
Det går inte att få reda på laddningsstatus när strömbrytaren är intryckt och i upp till fem sekunder efter det att strömbrytaren har släppts upp.
Läs anvisningarna i kapitlet Felsökning om lysdioderna för batteriindikering börjar blinka.

Leveransinnehåll

Kombihammare, sidohandtag med djupmått, bruksanvisning.
Använd endast originalreservdelar och förbrukningsmaterial för säker drift. Reservdelar, förbrukningsmaterial och tillbehör för din produkt från oss hittar du i ditt Hilti -center eller på adressen: www.hilti.com

Teknisk information

Teknisk information


TE 30‑A36
Produktgeneration
03
Märkspänning
36 V
Enkelslagsenergi enligt EPTA-direktivet 05/2009
3,6 J
Vikt
5,1 kg

Bullerinformation och vibrationsvärden

De ljudtrycks- och vibrationsvärden som anges i anvisningarna har uppmätts med en standardiserad mätmetod och kan användas för att jämföra olika elverktyg med varandra. De kan också användas för att göra en preliminär uppskattning av exponeringarna.
De angivna värdena representerar elverktygets huvudsakliga användning. När elverktyget begagnas inom andra områden, med andra insatsverktyg eller med otillräckligt underhåll, kan mätning ge avvikande värden. Det innebär att exponeringen under den totala arbetstiden kan ökas betydligt.
För att uppskattningen av exponeringarna ska bli exakt bör man också räkna in de tider då elverktyget är avstängt eller då det är påslaget men inte används. Det kan betydligt minska exponeringen under den totala arbetstiden.
Vidta även andra säkerhetsåtgärder för att skydda användaren mot effekterna av buller och vibrationer, exempelvis: underhåll av elverktyg och insatsverktyg, möjlighet att hålla händerna varma, välorganiserade arbetsförlopp.
Detaljerad information om de versioner som tillämpas av EN 62841 -standarderna hittar du på bilden av försäkran om överensstämmelse.
Bullervärden

TE 30‑A36
Ljudeffektnivå (LWA)
103 dB
Ljudtrycksnivå (LpA)
95 dB
Osäkerhet ljudeffekt/ljudnivå
3 dB
Sammanlagt vibrationsvärde
Mejsling
B 36/5.2 Li-Ion
8,5 m/s²
B 36/9.0 Li-Ion
7,3 m/s²
Hammarborrning i betong (a h, HD)
B 36/5.2 Li-Ion
10,3 m/s²
B 36/9.0 Li-Ion
9,3 m/s²
Osäkerhet (K)
1,5 m/s²

Användning

Förberedelser för arbete

VARNING
Risk för personskada till följd av oavsiktlig start!
  • Kontrollera att produkten är avstängd innan du sätter i batteriet.
  • Ta alltid bort batteriet innan du gör några inställningar på verktyget eller byter tillbehörsdelar.
Observera de säkerhets- och varningsanvisningar som du hittar i dokumentationen och på själva enheten.

Sätta i batteriet

Image alternative
  1. Sätt i batteriet i verktygshållaren så att du hör att det klickar fast.
  2. Kontrollera att batteriet sitter stadigt.

Ta ut batteriet

Image alternative
  1. Tryck på knappen för batteriets låsspärr.
  2. Dra batteriet bakåt och ut.

Ladda batteriet

Kontrollera att utsidan på batteriet är ren och torr innan du sätter in det i den godkända batteriladdaren.
Information om hur laddningen går till finns i laddarens bruksanvisning.
  • Ladda batteriet i en godkänd batteriladdare.

Montera sidohandtaget

Image alternative
FÖRSIKTIGHET
Risk för personskada! Tappad kontroll över produkten.
  • Kontrollera att sidohandtaget är korrekt monterat och ordentligt fastsatt. Se till att spännbandet ligger i det avsedda spåret på produkten.
  1. Vrid på handtaget för att lossa sidohandtagsfästet (spännbandet).
  2. Skjut fästet framifrån över chucken tills det går i det därför avsedda spåret.
  3. Placera sidohandtaget i önskat läge.
  4. Vrid på handtaget för att spänna fast sidohandtagsfästet (spännbandet).

Ställ in djupmått (tillval)

Image alternative
  1. Tryck ner sidohandtagets utlösningsknapp.
  2. Ställ in djupmåttet till önskat borrdjup.
  3. Släpp utlösningsknappen.
  4. Kontrollera att sidohandtaget sitter ordentligt.

Demontera chuck

FÖRSIKTIGHET
Risk för personskada! Djupmått som monterats men inte används kan störa användaren.
  • Ta bort djupmåttet från produkten.
Innan du byter chuck, ställ funktionsväljaren på ”Mejsling” Image alternative.
Image alternative
  1. Ta ut batteriet ur verktyget.
  2. Håll i verktyget över chucken och dra upp de tre låsringarna.
  3. För chucken uppåt och ta av den.

Montera chuck

FÖRSIKTIGHET
Risk för personskada! Djupmått som monterats men inte används kan störa användaren.
  • Ta bort djupmåttet från produkten.
Välj följande symbol i funktionsväljaren när du ska byta/demontera verktyg: Image alternative.
Image alternative
  1. Ta ut batteriet ur verktyget.
  2. Håll i verktyget över chucken och dra upp de tre låsringarna.
  3. Sätt chucken på fästet.
  4. Vrid chucken tills den hakar fast.

Sätta i insatsverktyg

Image alternative
  1. Fetta in insticksänden på insatsverktyget en aning.
    • Använd endast originalfett från Hilti . En felaktigt fett kan orsaka skador på verktyget.
  2. Stick in insatsverktyget i chucken så att det går i lås.
  3. Dra i verktyget efter isättningen för att kontrollera att det sitter ordentligt fast.
    • Nu är produkten färdig att användas.

Ta ur insatsverktyg

Image alternative
FÖRSIKTIGHET
Risk för personskada från insatsverktyg! Insatsverktyget kan vara hett och ha skarpa kanter.
  • Använd alltid skyddshandskar när du byter insatsverktyg.
  • Dra chuckhylsan tillbaka till anslag och ta ut insatsverktyget.

Arbeta

FÖRSIKTIGHET
Risk för skador till följd av felaktig hantering!
  • Använd inte rotationsriktningsomställaren och/eller funktionsväljaren under drift.
Observera de säkerhets- och varningsanvisningar som du hittar i dokumentationen och på själva enheten.

Funktionsväljare

Image alternative
  • Ställ funktionsväljaren i önskat arbetsläge.
    • Funktionsväljaren får inte användas under drift. Risk för skador!

Borrning utan slag

  • Ställ funktionsväljaren på den här symbolen: Image alternative.

Borrning med slag (hammarborrning)

  • Ställ funktionsväljaren på den här symbolen: Image alternative.

Mejselpositionering

  • Ställ funktionsväljaren på den här symbolen: Image alternative.
    • Mejseln kan låsas fast i 12 olika lägen (i steg om 30°). Därigenom kan man alltid hitta en optimal arbetsställning vid arbete med flat- eller formmejsel.

Mejsling

  • Ställ funktionsväljaren på den här symbolen: Image alternative.

Rotationsriktning

Image alternative
  • Ställ in omkopplaren för höger- och vänstervarv på önskad rotationsriktning.

Skötsel och underhåll

VARNING
Risk för personskada vid anslutet batteri !
  • Ta alltid bort batteriet innan skötsel och underhåll utförs!
Skötsel av produkten
  • Ta försiktigt bort smuts som sitter fast.
  • Rengör ventilationsspringorna försiktigt med en torr och mjuk borste i förekommande fall.
  • Rengör höljet bara med en lätt fuktad trasa. Använd inte rengöringsmedel med silikon, eftersom det kan skada plastdelarna.
  • Använd en ren och torr trasa för att rengöra produktens kontakter.
Skötsel av litiumjonbatterier
  • Använd aldrig ett batteri med tilltäppta ventilationsspringor. Rengör ventilationsspringorna försiktigt med en torr och mjuk borste.
  • Undvik att utsätta batteriet för onödigt mycket damm eller smuts. Utsätt aldrig batteriet för hög fukt (t.ex. genom att sänka ner det i vatten eller låta det stå i regnet).
    Om ett batteri har blivit genomblött ska det hanteras som ett skadat batteri. Förvara det i en brandsäker behållare och kontakta Hilti -service.
  • Håll batteriet fritt från främmande olja och fett. Låt inte onödigt mycket damm eller smuts ansamlas på batteriet. Rengör batteriet med en mjuk borste eller en ren och torr trasa. Använd inte rengöringsmedel med silikon, eftersom det kan skada plastdelarna.
    Rör inte vid batteriets kontakter och ta inte bort fettet på kontakterna som har applicerats i fabriken.
  • Rengör höljet bara med en lätt fuktad trasa. Använd inte rengöringsmedel med silikon, eftersom det kan skada plastdelarna.
Underhåll
  • Kontrollera regelbundet att inga synliga delar har skadats och att alla reglage fungerar som de ska.
  • Använd inte produkten om den uppvisar skador eller funktionsstörningar. Låt Hilti Service reparera produkten omgående.
  • Efter skötsel- och underhållsarbeten ska alla skyddsanordningar monteras igen och kontrolleras.
Använd endast originalreservdelar och förbrukningsmaterial för säker drift. Godkända reservdelar, förbrukningsmaterial och tillbehör till din produkt från Hilti hittar du i närmaste Hilti Store eller på: www.hilti.group

Transport och förvaring av sladdlösa verktyg och batterier

Transport
    FÖRSIKTIGHET
    Oavsiktlig start under transport. !
  • Transportera alltid produkten utan insatta batterier.
  • Ta ut batteriet/batterierna.
  • Transportera aldrig batterierna löst liggande. Under transport ska batterierna skyddas mot alltför hårda stötar och vibrationer samt hållas isolerade från eventuella ledande material eller andra batterier så att de inte kommer i kontakt med andra batteripoler och orsakar en kortslutning. Observera lokala transportföreskrifter för batterier.
  • Batterier får inte skickas per post. Vänd dig till ett fraktbolag om du vill skicka intakta batterier.
  • Kontrollera produkt och batterier före varje användning samt före och efter längre transport för att se till att de inte är skadade.
Förvaring
    VARNING
    Oavsiktlig skada på grund av trasiga eller läckande batterier. !
  • Förvara alltid produkten utan insatta batterier.
  • Förvara produkt och batterier svalt och torrt. Följ de temperaturgränsvärden som anges i den tekniska informationen.
  • Förvara inte batterierna i batteriladdaren. Ta alltid ur batteriet ur laddaren när laddningen är klar.
  • Förvara aldrig batterier i solen, på värmekällor eller bakom glas.
  • Förvara produkt och batteri utom räckhåll för barn och obehöriga personer.
  • Kontrollera produkt och batterier före varje användning samt före och efter längre tids förvaring för att se till att de inte är skadade.

Felsökning

Kontakta Hilti Service om det uppstår ett fel som inte finns med i den här tabellen eller som du inte lyckas åtgärda på egen hand.

Kombihammare är fullt funktionsduglig

Fel
Möjlig orsak
Lösning
Batteriet laddas ur fortare än vanligt.
Batteriet fungerar inte optimalt.
  • Byt ut batteriet.
Batteriet snäpper inte fast med ett hörbart ”klick”.
Batteriets låsmekanism är smutsig.
  • Rengör låsmekanismen och sätt i batteriet igen.
Strömbrytaren kan inte tryckas ner eller är spärrad.
Omkopplaren för höger- och vänstervarv i mittenläge.
  • Tryck omkopplaren för höger- och vänstervarv åt höger eller vänster.
Verktygsspindeln roterar inte.
Tillåten drifttemperatur för kombihammarens elektronik har överskridits.
  • Låt kombihammaren svalna.
Batteriet är urladdat.
  • Byt batteri och ladda det tomma batteriet.
Kombihammaren stänger av sig automatiskt.
Överlastskyddet utlöses.
  • Släpp strömbrytaren. Låt kombihammaren svalna. Använd strömbrytaren igen. Minska verktygsbelastningen.
Stark värmeutveckling i kombihammare eller batteri.
Elektriskt fel
  • Stäng genast av kombihammaren. Ta bort batteriet och granska det. Låt det svalna. Kontakta Hilti -service.
Kombihammaren har överbelastats (applikationsgräns överskriden).
  • Välj ett verktyg som passar för uppgiften.
Det går inte att ta ut insatsverktyget ur chucken.
Chucken har inte dragits tillbaka helt.
  • Dra chuckhylsan tillbaka till anslag och ta ut verktyget.
Borren går inte in i underlaget.
Kombihammaren är inställd på vänstervarv.
  • Ställ omkopplaren för höger- och vänstervarv på högervarv.

Kombihammare är inte funktionsduglig

Fel
Möjlig orsak
Lösning
Lysdioderna visar inget.
Batteriet har inte satts in helt.
  • Tryck in batteriet tills du hör ett ”klick”.
Batteriet är urladdat.
  • Byt batteri och ladda det tomma batteriet.
Batteriet för varmt eller för kallt.
  • Låt batteriet få rekommenderad arbetstemperatur.
1 lysdiod blinkar.
Batteriet är urladdat.
  • Byt batteri och ladda det tomma batteriet.
Batteriet för varmt eller för kallt.
  • Låt batteriet få rekommenderad arbetstemperatur.
4 lysdioder blinkar.
Kombihammaren har överbelastats en kort stund.
  • Släpp strömbrytaren och tryck in den igen.
Överhettningsskydd.
  • Låt kombihammaren svalna och rengör ventilationsspringorna.

Avfallshantering

Image alternative Hilti -verktyg är till stor del tillverkade av återvinningsbara material. En förutsättning för återvinning är att materialen separeras på rätt sätt. I många länder kan du lämna in ditt uttjänta verktyg så att Hilti tar hand om det. Hör efter med Hilti s kundtjänst eller din kontaktperson.
Image alternative
  • Kasta inte elverktyg, elektronisk apparatur och batterier i hushållssoporna.

Tillverkargaranti

  • Vänd dig till din lokala Hilti -representant om du har frågor om garantivillkoren.

Försäkran om överensstämmelse

Försäkran om överensstämmelseHärmed intygar tillverkaren med ensamt ansvar att produkten som beskrivs överensstämmer med gällande lagstiftning och standarder.
Den tekniska dokumentationen finns sparad här:
Hilti Entwicklungsgesellschaft mbH | Zulassung Geräte | Hiltistraße 6 | 86916 Kaufering, Tyskland
Produktdetaljer
Kombihammare
TE 30‑A36
Generation
03
Serienr
1‒99999999999
Image alternative