Historien om nitning

Från Eiffeltornet till Levi-jeans

Hilti RT 6 nitverktyg

Visste du att nitverktyg tillhörde de vanligaste verktygen vid byggnadsarbeten i antika Rom? Det är bara ett av många fascinerande exempel på hur nitning använts genom historien. När du använder vårt batteridrivna popnitverktyg för att nita i fasadpaneler kanske du funderar på hur det hela började en gång. Varför blev nitning så viktigt inom alla typer av byggnadsarbeten? Och varför kallas nitverktyg för just nitverktyg?

Vad betyder nitning egentligen?

Nitning används inom alla typer av byggnadsarbeten där metall är det vanligaste nitningsmaterialet, men trä, lera och tyg är också mycket vanliga material. Men hur fick det här verktyget sitt namn? 

Jo, vi använder det här ordet eftersom att nita ihop två objekt (vanligtvis metall) är ett enkelt och effektivt sätt att skapa en nästan helt permanent sammansättning. Och det används också utanför byggvärlden, till exempel när du är så trollbunden av något så att du är fastnitad och inte kan slita dig därifrån. Ungefär samma känsla som när våra nya verktyg lanseras.

Genom tiderna har metoden att nita blivit ett av de starkaste och mest permanenta sätten att fästa samman två objekt. Därför har det 324 meter höga Eiffeltornet i Paris konstruerats av 18 000 stålelement som har satts ihop med 2,5 miljoner värmemonterade nitar. Men tekniken med nitar har använts flera gånger i historien när imponerande byggnadsverk har konstruerats, såsom Golden Gate-bron, Sydney Harbour Bridge och oceanångaren RMS Titanic. Faktum är att 3 miljoner nitar användes vid konstruktionen av Titanic - av dessa monterades ca 2 miljoner för hand och 1 miljon med hjälp av en hydraulisk hammare.

Fem intressanta fakta om nitning

1.

Please enter alternative text here (optional)

De äldsta nitarna är mer än 5 000 år gamla och har hittats i Egypten där de använts för att fästa handtag på lerkrukor. 

2.

Please enter alternative text here (optional)

Under mitten av 1800-talet användes nitar vid uppförandet av arkitektoniska byggnader. Till exempel började man nita samman stålbalkar, vilket skapade extremt starka konstruktioner och banade väg för skyskraporna som vi ser överallt idag.

3.

Please enter alternative text here (optional)

1873 sökte Levi Strauss patent för sina jeans med kopparnitar som förstärkte byxorna på särskilt utsatta ställen. Levi har fram till idag sålt mer än 200 miljoner par av kopparnitade jeans. 

4.

Please enter alternative text here (optional)

Under andra världskriget lanserade den amerikanska regeringen propgandakampanjen "Rosie the Riveter" (nitaren Rosie), en kampanj som syftade till att uppmuntra  kvinnor på hemmafronten att ta jobb som fabriksarbetare och tekniker, särskilt inom flygindustrin. 

5.

Please enter alternative text here (optional)

När pneumatiska verktyg började användas vid nitning blev metoden ännu mer effektiv. Idag utförs nitningen av nitningspistoler, som skjuter ut flera nitar i sekunden och slår in nithuvudet så att infästningen sitter säkert. 

Hur fungerar det?

Vid infästningen placeras niten i ett stansat eller förborrat hål och nitens yttersta del är böjd eller bockad (s.k. deformerad), så att den utvidgas ca 1,5 gånger den ursprungliga axeldiametern, vilket gör att niten sitter säkert på plats. 

Nu har vi beskrivit hur niten fungerar idag. Är det något mer du vill veta? Eller vill du veta mer om någon annan del av vårt stora sortiment av byggprodukter? Följ oss på Facebook och Twitter och säg vad du tycker!

 Är du intresserad av att börja nita? Kolla Hilti RT 6 nitverktyg.

Dela